Αποτέλεσμα εικόνας για évangélistes eglise Trump
Μια εντατική εκστρατεία που οδηγήθηκε από τους αμερικανούς χριστιανούς ευαγγελιστές διαδραμάτισε ένα ρόλο πρώτου πλάνου στην απόφαση που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο
Donald Trump με την οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Γενάρη οι χριστιανοί συντηρητικοί σύμβουλοί του ήγειραν το θέμα κατά τις συσκέψεις του στο Λευκό Οίκο.
« Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι ευαγγελιστές έπαιξαν ένα ρόλο σημαντικό σε αυτή την απόφαση.Δεν πιστεύω ότι αυτό θα είχε γίνει χωρίς αυτούς », δηλώνει στο Reuters ο Johnnie Moore, ένα πάστορας της Καλιφόρνιας που είναι ο εκπρόσωπος τύπου ενός συμβουλίου ευαγγελικών που συμβουλεύει το Λευκό Οίκο.Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από το Λευκό Οίκο.Πολυάριθμοι αμερικανοί ευαγγελικοί επιδεικνύουν μια ισχυρή αλληλεγγύη με τους συντηρητικούς στο Ισραήλ στο όνομα των βιβλικών ριζών του εβραικού κράτους. Αυτοί βρήκαν ευήκοα ώτα από την προεκλογική ήδη εκστρατεία σε Donald Trump και στον αντιπρόεδρο του Mike Pence, και στους ψηφοφόρους τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για Donald Trump evangelicals
Ανάμεσά τους φιγουράρει κυρίως η οργάνωση My Faith Votes όπου προεδρεύει ο Mike Huckabee, τ. υποψήφιος  στην πρώτη των ρεπουμπλικανών και πατέρας της Sarah Huckabee Sanders, της γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου. Αυτή η οργάνωση ενθάρρυνε τους συμπαθούντες της να στείλουν μηνύματα στην προεδρία μέσω του site της στο internet.
Ένα άλλο γκρουπ ευαγγελικών είναι το American Christian Leaders for
Israel, που απεύθυνε ένα γράμμα στο Trump λέγοντάς του ότι ο χρόνος πιέζει για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από Tel Aviv στο Ιερουσαλήμ.

Ο πάστορας της Καλιφόρνιας ο Johnnie Moore διαβεβαιώνει ότι πρακτικά δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς ένας αντιπρόσωπος με επιρροή στους χριστιανούς συντηρητικούς να μην μην βρίσκεται στο Λευκό Οίκο. Το προνομιούχο σημείο επαφής ήταν  το Office of Public
Liaison και η αναπληρώτρια διευθύντριά του Jennifer Korn, της οποίας η αρμοδιότητα εμπερικλείει και θρησκευτικές ομάδες.
« Συμμετείχα σε πολυάριθμες συγκεντρώσεις με ευαγγελικούς στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της αυτή η διοίκηση και  μπορώ να σας πω ότι αυτό το θέμα επανερχόταν αδιάκοπα », προσθέτει.Ο Robert Jeffress εκπρόσωπος τύπου στην πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών ( First Baptist
Church) του Dallas και που χρησιμοποιείται ως σύμβουλος των ευαγγελικών του Trump, διαβεβαιώνει ότι αυτή η campagne είναι σ΄εξέλιξη « από μήνες επί της απαίτησης της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ « .7/12.17 (Reuters)
Η αμερικανική δεξιά των ευαγγελικών που δομεί ένα μέρος σημαντικό των εκλεκτόρων του Donald Trump (που του έδωσε πάνω από 81 %  ψήφων για την προεδρία), κήρυσε σε στεντόριους τόνους εδώ και χρόνια την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με τον Mokhtar Ben Barka, καθηγητή του αμερικάνικου πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Valenciennes και ειδήμονας στον προτεσταντισμό των ευαγγελικών : «αυτό το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη χριστιανική δεξιά από τη δεκαετία του 1980.
Η στράτευση των ευαγγελικών βασίζεται επίσης στον αντικομμουνισμό είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς κι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη κλίση για το Ισραήλ στα τέλη του 20ου αι. κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, υπάρχει σύσφιξη περαιτέρω των σχέσεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για président américain Donald Trump (C-L) dans la vieille ville de Jérusalem le 22 mai 2017
Ο ηγέτης των ευαγγελικών ο Mike Evans που ήταν υπεύθυνος να καλύψει με διαφημιστικά πανό την Ιερουσαλήμ κατά την επίσκεψη τον Μάη του Trump που τον καλούσαν να μεταφέρει την πρεσβεία συνεχάρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την απόφασή του « και θα του πω ότι είναι ο Κύρος ο Μέγας « , »ακριβώς όπως ο Truman. » »Ο Trump είναι επίσης Κύρος ».
Ο τ. πρόεδρος Harry Truman ήταν στην εξουσία το 1948 κι αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ κάποια λεπτά μετά την ανακήρυξή του.O Tρούμαν είχε συσχετίσει ο ίδιος τον εαυτό του με τον Κύρο  το Μέγα βασιλιά των Περσών που επέτρεψε στους εβραίους κατά την εξορία τους στη Βαβυλώνα μετά την καταστροφή του ΄Α Ναού να επιστρέψουν στην πόλη για να τον ξαναοικοδομήσουν.  La Croix/1.alliance 7/12/17
dimpenews.com