Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

20 Ιουλίου 1977: Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά αρχεία της CIA για τον Νοητικό Έλεγχο MKUltra



ΠΗΓΗ
Το «Project MKUltra» ήταν το όνομα που δόθηκε σε ένα παράνομο πρόγραμμα ανθρώπινου πειραματισμού που διεξήχθη από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία διερεύνησε τον έλεγχο του νου. Οι ακροάσεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του 1975 εκτέλεσαν τη λειτουργία – και στις 20 Ιουλίου 1977 ζήτησε από την Υπηρεσία Πληροφοριών να αποκαλυφθούν  20.000 εγγράφα που σχετίζονται με αυτήν.
Η προέλευση του MKUltra βρίσκεται το 1945 και η λειτουργία Paperclip – η μυστική μεταφορά κορυφαίων επιστημόνων στις ΗΠΑ. Ξεκίνησαν ένα συνδυασμό στρατιωτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την ψυχική χειραγώγηση και την τροποποίηση της συμπεριφοράς – συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων CHATTER, BLUEBIRD και ARTICHOKE.
Με επικεφαλής τον πρώην φαρμακοποιό Dr. Sidney Gottlieb, ο MKUltra ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1953 με τις εντολές του τότε διευθυντή της CIA Allen Welsh Dulles.
Επίσημα – αν και πίσω από κλειστές πόρτες – η CIA ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα επιδιώχθηκε ως απάντηση στις αντιληπτές περιπτώσεις τεχνικών ελέγχου μυαλού που χρησιμοποίησαν οι κινεζικές, βορειοκορεατικές και σοβιετικές δυνάμεις στους συμμάχους αιχμαλώτων πολέμου στον κορεατικό πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός θέλησε να παράγει ένα βέλτιστο φάρμακο αλήθειας για χρήση στις ανακρίσεις και να διερευνήσει πιθανές χρήσεις για θέματα που ελέγχονται από το μυαλό – συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των ξένων ηγετών και της δολοφονίας.
Για τα επόμενα 20 χρόνια, η CIA – σε συνεργασία με το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού Χημικών Σωμάτων – ασχολήθηκε με μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες.
Τα πιο αμφιλεγόμενα, άτακτα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε διάφορες τεχνικές για να χειριστούν τις ψυχικές τους καταστάσεις και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης φαρμάκων όπως η LSD, η ύπνωση, η αισθητηριακή στέρηση, η απομόνωση, η λεκτική και η σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και μια ποικιλία βασανιστηρίων.
Ένα έγγραφο του 1955 που περιγράφει τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πειράματα δίνει κάποιες ενδείξεις για το καθαρό πεδίο εφαρμογής του σχεδίου. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα που σκόπευαν «Να προωθήσουν την παράλογη σκέψη και την παρορμητικότητα μέχρι το σημείο όπου ο αποδέκτης θα υποτιμηθεί δημοσίως». . Να μιμούνται τα συμπτώματα των αναγνωρισμένων ασθενειών. Προκαλούν προσωρινή / μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και απώλεια μνήμης. Παράγουν αμνησία για συγκεκριμένα γεγονότα. Προκαλούν σοκ και σύγχυση σε παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Να δημιουργηθεί σωματική αναπηρία (όπως παράλυση), Να αλλάξει τη δομή της προσωπικότητας. Προκαλούν διανοητική σύγχυση. Προωθούν την αδυναμία ή τη νόθευση της όρασης και της ακοής.
Ωστόσο, το LSD ήρθε να κυριαρχήσει στο πρόγραμμα. Τυπικά χορηγούνται χωρίς συνειδητή συναίνεση σε ψυχικούς ασθενείς – παραβίαση του Κώδικα της Νυρεμβέργης – για κρατουμένους, τοξικομανείς και πόρνες («άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν», είπε ένας αξιωματικός της CIA) για να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους.
Το LSD διαχειρίστηκε επίσης απο υπαλλήλους της CIA, στρατιωτικό προσωπικό, γιατρούς και άλλους κυβερνητικούς πράκτορες.

Σε μία περίπτωση, το παραισθησιογόνο φάρμακο χορηγήθηκε σε έναν ψυχικό ασθενή στο Κεντάκι για 174 ημέρες.
Συνήθως τα υποκείμενα δοκιμασίας διερευνήθηκαν υπό λαμπερό φωτισμό ενώ οι γιατροί πήραν σημειώσεις. Έχει ειπωθεί ότι η επιτάχυνση με το LSD έγινε «επαγγελματικός κίνδυνος» για τους πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από αυτές τις ενέργειες – ο πιο περίφημος, ο στρατιωτικός επιστήμονας Dr. Frank Olson έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη αφού δοκίμασε άθελά του, αργότερα πέθανε πιδώντας από το δέκατο τρίτο παράθυρο του New York City Hotel Pennsylvania.
Αν και αυτοκτόνησε επίσημα, μια αυτοψία του 1994 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες του θανάτου και της κατάστασής του πριν από την πτώση του άρα μιλάμε για ανθρωποκτονία.
Παρά τέτοιες διαταραχές, ο Δρ. Gottlieb συνέχισε με πειράματα LSD. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματά του ήταν προσωρινά, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να δοθεί σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να επηρεάσει την πορεία σημαντικών συναντήσεων, ομιλιών και τα συναφή.
Το LSD τελικά απομακρύνθηκε από την ερευνητική ομάδα του MKUltra επειδή ήταν υπερβολικά απρόβλεπτο – ένα υποτιθέμενο σημείο καμπής ήταν η μυστική δοσολογία ενός πράκτορα που έστειλε το άτομο που έτρεχε στην Ουάσιγκτον, βλέποντας τέρατα σε κάθε αυτοκίνητο που περνούσε.
Εν πάση περιπτώσει, μέχρι το 1962 η CIA και ο στρατός είχαν αναπτύξει μια σειρά υπεραλογονούχων ουσιών, όπως η BZ – που λέγεται ότι είναι 100 φορές πιο ισχυρή από την LSD.
Η επιχείρηση συνεχίστηκε μέχρι το 1973, όταν ο Διευθυντής της CIA Richard Helms διέταξε απότομα να σταματήσει όλα τα πειράματα και όλα τα σχετικά αρχεία καταστράφηκαν.
Υποκινήθηκε από το σκάνδαλο Watergate – φοβούμενοι τον επακόλουθο έλεγχο των δραστηριοτήτων του αμερικανικού μυστικού κράτους, θέλησε να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μεταγενέστερη διερεύνηση τέτοιων παράνομων επιχειρήσεων της CIA θα ήταν αδύνατη.
Στη συνέχεια, η Helms αναγνώρισε την ύπαρξη του προγράμματος κατά τη διάρκεια της έρευνας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του 1975 .
Διευθυντής της CIA Richard Helms κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, DC.
Παρόλα αυτά, ένα αίτημα του 1977 για την Ελευθερία της Πληροφορίας έφερε στο φως μια μνήμη 20.000 εγγράφων σχετικών με το έργο, τα οποία είχαν κατατεθεί λανθασμένα σε κτίριο οικονομικών αρχείων. Αυτά τα έγγραφα διερευνήθηκαν πλήρως στις ακροάσεις της Γερουσίας αργότερα εκείνου του έτους.
Επιπλέον, υποψιάστηκε ότι το έργο δεν τελείωσε πραγματικά το 1973. Μπορεί να συνεχίζει, ακόμα πιο συγκεκαλυμμένα, μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.