Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ισραήλ: Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ....ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ....

Ισραήλ: Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
ΠΗΓΗ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγάλη πόλη στην Ελλάδα, όπου κατά τον Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσε μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, ότι θα δημιουργήσει μουσείο αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Ο σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου, είναι να διατηρήσει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές τον πόνο και την αγωνία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Και μια υπόσχεση ότι ο λαός θα αντισταθεί και στο παρόν και στο μέλλον ενάντια σε ό, τι θα μπορούσε να απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή», είπε ο Τσίπρας παρουσία του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το Μουσείο θα κατασκευασθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Αυγούστου του 1943, 50 χιλιάδες Σεφαραδίτες Εβραίοι εστάλησαν στα στρατόπεδα θανάτου, εκ των οποίων επιβίωσαν μόνο 1950.
Ο Τσίπρας εξήρε, επίσης, τη δημιουργικότητα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης «η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πολιτιστική άνθηση της πόλης».
Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι Εβραίοι ήταν ο μισός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης.
«Στη συνέχεια ήρθε η πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε εντελών την εβραϊκή συνοικία και αργότερα οι Ναζί», είπε ο Νετανιάχου και εξήρε «τον ηρωισμό του ελληνικού λαού στις προσπάθειες του να σώσουν τους Εβραίους».
Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα και στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα, με ειδική άδεια από τον Οθωμανό Σουλτάνο, Βαγιαζήτ τον Β΄ , μετά την εκδίωξή τους από την Ισπανία το 1492.
Η άφιξη των Σεφαραδιτών, έδωσε μια σημαντική ώθηση στην οικονομία της πόλης, η οποία γρήγορα έγινε το κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων.
Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, πρωτοστάτησαν επίσης στη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού συνδέσμου της πόλης, την «Ομοσπονδία», το 1907, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.