Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σε κατάσταση συναγερμού η αστυνομία στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων


Σε κατάσταση συναγερμού η αστυνομία στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων

Ανοιξε η Πλατεία των Τζαμιών που είχε κλείσει χθες

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων κατά την σημερινή, "Ημέρα προσευχής" για τους μουσουλμάνους, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα εκ νέου της "Πλατείας των Τζαμιών", του τρίτου μεγαλύτερου ιστορικού τόπου του Ισλάμ.



Η Χαμάς έσπευσε να καταδικάσει την χτεσινή κίνηση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ να κλείσει για λίγες ώρες την Πλατεία των Τζαμιών και καλεί σε κινητοποίηση τους πολίτες, ενώ η η Φατάχ έκανε λόγο για "ημέρα οργής".

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post", κατά την σημερινή "Ημέρα της Προσευχής", οι αρχές φοβούνται για επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ , ενώ αξιωματούχος της αστυνομίας εξέφρασε φόβους ότι οι ταραχές μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες ίσως και μήνες.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της "Πλατείας των Τζαμιών",η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ μοιάζει με καζάνι που βράζει.H "Πλατεία των Τζαμιών" στην Ιερουσαλήμ άνοιξε εκ νέου σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ημέρα της μεγάλης εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής.

Χτες, είχε κλείσει ύστερα από απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή. Σήμερα, το πρωί, επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Παλιάς Πόλης στην οποία δεσπόζει η Πλατεία των Τζαμιών. Οι άνδρες, νεότεροι των 50 ετών, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην "Πλατεία των Τζαμιών".

Η αστυνομία αποφάσισε προληπτικά να απαγορεύσει γι΄αυτούς την πρόσβαση στην πλατεία ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η "Πλατεία των Τζαμιών" αποτελεί τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, και επίσης ιερό τόπο για τον Ιουδαϊσμό.Οι ισραηλινές αρχές που ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία η οποία βρίσκεται στην παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης από το 1967 πόλης, είχαν κλείσει την πρόσβαση σε αυτήν, απέναντι σε μια νέα αναζωπύρωση της έντασης.

Η απόφαση του Τελ Αβίβ να κλείσει έστω και για λίγες ώρες την Πλατεία των Τζαμιών, εξόργισε τον ισλαμικό κόσμο καθώς ήταν η πρώτη φορά που έκλεισε μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το ίδρυμα που διαχειρίζεται το χώρο αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Ιερουσαλήμ, που ήδη πλήττεται από εντάσεις, σημειώθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ, υπερεθνικιστή της εβραϊκής δεξιάς που εξοργίζει τους μουσουλμάνους διεκδικώντας το δικαίωμα της εβραϊκής προσευχής στην Πλατεία των Τζαμιών, ο θάνατος από ισραηλινά αστυνομικά πυρά του φερόμενου ως δράστη της απόπειρας, και στη συνέχεια συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών.

Ο Μουατάζ Χιτζάζι, ο 32χρονος Παλαιστίνιος που θεωρήθηκε ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γκλικ, τάφηκε χθες βράδυ χωρίς να σημειωθούν επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.