Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Παιδοψυχολόγοι: Tα βίαια videogames είναι το κουτί της Πανδώρας για τα παιδιά


Call of Duty, Pay Day 2, Mortal Combat, Grand Theft Auto 5. Και τελειωμό δεν έχει η λίστα των videogames, που ειδικά μέσα στις γιορτές ζητούν οι πιτσιρικάδες από τους γονείς τους. Οι πωλήσεις είναι μεγάλες, τα παιδιά τρελαίνονται, οι γονείς πληρώνουν και οι παιδοψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών διατηρεί ελάχιστες αντιστάσεις, στις απαιτήσεις των παιδιών τους, να τους αγοράσουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια για τις παιχνιδομηχανές. Φυσικά έτσι ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Σκηνές απόλυτης αποκτήνωσης, εκτεταμένη χρήση βαρέων όπλων, λεκτική βία και έλλειψη κάθε συναισθήματος, αποτελούν το πανόραμα αυτών των παιχνιδιών. Στοιχεία που δεν μπορεί να αφομοιώσει ακόμα και ο συναισθηματικός κόσμος ενός ενήλικα, πολλώ δε μάλλον ενός μικρού παιδιού. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, 1.220 ενήλικες εκτέθηκαν σε τέτοιου είδους σκηνές και το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό: τα δύο τρίτα εξ αυτών, απάντησαν πως δεν άντεξαν στη θέα αυτής της συσσωρευμένης βίας των videogames.

Η παιδαγωγός Sue Palmer διηγείται την προσωπική... τραυματική εμπειρία που είχε σε ένα πολυκατάστημα, όταν είδε έναν μπαμπά και τον 5χρονο γιο του να πηγαίνουν χαρούμενοι προς το ταμείο κρατώντας τη νέα έκδοση του Grand Theft.

Το πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, προσφάτως, δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία αποδεικνύεται πως παιδιά 12-14 ετών εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα και οι προτιμήσεις τους στα videogames είναι στοχευμένα μόνο σε αντίστοιχα παιχνίδια βίας, τα οποία και αναπαράγουν στην... κανονική ζωή, σε μικρογραφία.

Αυτό έχει επίπτωση τόσο στη κοινωνική τους ζωή, όσο και στις σχολικές τους επιδόσεις. Εχει αποδειχθεί από μελέτες πως η πολύωρη χρήση του κομπιούτερ, ιδιαιτέρως για να παίξουν τέτοιου είδους games, οδηγεί αναπόδραστα τα παιδιά σε μαθησιακές δυσκολίες και μειωμένη ανάπτυξη των γνωστικών και εννοιολογικών αντικειμένων που θα έπρεπε να λαμβάνουν σ' αυτή την ηλικία.



ΓΟΝΕΙΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.