Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Περγάμου προς Πάπα: "Ο τρόπος που η Αγιότητά σας εφαρμόζει την εκκλησιαστική υπεροχή προσφέρει ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας"

σημ. ιστολογιου μας: βαζουμε το κειμενο αυτουσιο για να καταλαβετε την πληρη υποδουλωση του πατριαρχειου στο βατικανο , ενα κειμενο που το μονο που μπορει να προκαλεσει σε εναν Ορθοδοξο ειναι αηδια !!!

Aντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρέθηκε στο Βατικανό το Σάββατο για να σηματοδοτήσει την επισημότητα του εορτασμού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Στο μήνυμά του, ο Πάπας υπενθύμισε το προσκύνημα που μοιράστηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους Αγίους Τόπους τον περασμένο μήνα και την κοινή τους προσευχή στο Βατικανό με τους προέδρους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
«Ο Κύριος μας έδωσε αυτές τις ευκαιρίες της αδελφικής συνάντησης, όπου ήμασταν σε θέση να εκφράσουμε την αγάπη που μας ενώνει εν Χριστώ, και να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία μας να περπατήσουμε μαζί στην πορεία προς την πλήρη ενότητα", είπε ο Πάπας. 
"Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η ενότητα είναι ένα δώρο από τον Θεό, ένα δώρο που ακόμα και τώρα ο Ύψιστος μας χαρίζει όταν με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ο ένας τον άλλο με τα μάτια της πίστης και να δούμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι στο σχέδιο του Θεού, σύμφωνα με τα σχέδια της αιώνιας διαθήκης του, και όχι αυτά που έχουν γίνει, ως αποτέλεσμα των ιστορικών συνεπειών των αμαρτιών μας", είπε.
"Αν όλοι μας μπορέσουμε να μάθουμε,  όπως έχει ζητηθεί από το Άγιο Πνεύμα, να βλέπουμε ο ένας τον άλλο εν Κυρίω", συνέχισε, "η πορεία μας θα είναι ακόμα πιο ευθεία και η συνεργασία μας ακόμη πιο εύκολη σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, η οποία ευτυχώς ήδη μας έχει ενώσει "
Στο χαιρετσιμό του προς τον Πάπα, ο Μητροπολίτης Ιωάννης Ζηζιουλας της Περγάμου, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας, εξέφρασε την "πλήρη δέσμευση ... για την προώθηση του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο οποίος συνεχίζεται με πνεύμα αγάπης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού."
Επεσήμανε ότι η Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναμένεται να συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με το πρωτείο(υπεροχή) στην Εκκλησία.
"Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά με τη χάρη του Θεού ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ζηζιούλας. "Ο τρόπος που η Αγιότητά σας κατανοεί και εφαρμόζει την εκκλησιαστική υπεροχή προσφέρει έμπνευση και ελπίδα στις προσπάθειές μας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα."

Ολόκληρη η προσφώνηση του Μητροπολίτη έχει ως εξής: 
Αγιώτατε,
Είναι μια μεγάλη τιμή και ένα ειδικό προνόμιο για μας να στεκόμαστε μπροστά σας αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μεταφέρουμε σε εσάς και τη σεβάσμια Εκκλησία της Ρώμης, την Εκκλησία η οποία «προεδρεύει στην αγάπη», σύμφωνα με τον Άγιο Ιγνάτιο Αντιοχείας, την αδελφική αγάπη και τις ευχές της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της εορτής των πολιούχων της Εκκλησίας σας και κοινών μας Αγίων, των μεγάλων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Έχουμε έρθει και πάλι φέτος, μετά το ευλογημένο έθιμο που καθιερώθηκε μεταξύ των Εκκλησιών μας, μετά την αποκατάσταση των αδελφικών σχέσεων τους με πιστότητα στο πνεύμα της συμφιλίωσης όπως απαίτησε από εμάς ο κοινός μας Κύριος. Το έθιμο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τυπικότητα και εκφράζει τη δέσμευση των Εκκλησιών μας να συνεχίσουμε τη δύσκολο, αλλά ευλογημένη πορεία προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μας στην τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, κοινωνία που είχαμε κατά την πρώτη χιλιετία της ιστορίας της Εκκλησίας.

Αυτή τη φορά, έχουμε έρθει με τις καρδιές μας να γεμίζουν με χαρά και ευγνωμοσύνη στον Κύριό μας, καθώς συνεχίζουμε να ζούμε με την ανάμνηση του μεγάλου γεγονότος της πρόσφατης συνάντησης της Αυτού Αγιότητας σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της πεντηκοστής επετείου της ιστορικής συνάντησης που έλαβε χώρα εκεί μεταξύ των δύο μεγάλων και θαρραλέων ηγετών των Εκκλησιών μας, Πάπα Παύλος VI και Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, μια συνάντηση που σηματοδότησε το τέλος μιας μακράς περιόδου της απόστασης και αποξένωσης μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας και την αρχή της παρούσας κατάστασης των αδελφικών σχέσεων μας.
Αυτή η αδελφική συνάντηση της Αυτού Αγιότητας σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον τόπο όπου ο Κύριος μας έζησε, δίδαξε, υπέστη τον Σταυρό και αναστήθηκε από τους νεκρούς, οι προσευχές σας στον Άγιο Τάφο του Κυρίου μας και η κοινή δήλωση που υπογράφηκε από την Αγιότητά σας και τον Πατριάρχη μας - όλα αυτά έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης και ειρήνης στον κόσμο σε μια εποχή που επικρατεί τόσο μεγάλη διαμάχη και δυστυχία, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγίων Τόπων και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, η πρόσκληση από την Αγιότητά σας προς τους Προέδρους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να έρθουν στη Ρώμη, στις αρχές αυτού του μήνα, προκειμένου να προσευχηθούν μαζί σας για την ειρήνη στην περιοχή τους - μια εκδήλωση στην οποία ο Πατριάρχης μας συμμετείχε επίσης μετά την ευγενική πρόσκληση της Αγιότητά σας - έχει αφήσει μια βαθιά εντύπωση στις καρδιές όλων των φιλειρηνικών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Δοξάζουμε τον Θεό για αυτά τα ιστορικά γεγονότα, και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στην Αγιότητά σας για όλα όσα έχετε κάνει.

Αγιώτατε,
Όλοι γνωρίζουμε ότι το μήνυμά μας για την ειρήνη και τη συμφιλίωση με τον κόσμο μπορεί να είναι αξιόπιστο μόνον εάν εφαρμόζεται πρώτα στον εαυτό μας, δηλαδή, στην Εκκλησία. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε με πλήρη δέσμευση των προσπαθειών μας για την προώθηση του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας, ο οποίος συνεχίζεται με πνεύμα αγάπης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Η Μικτή Διεθνής Επιτροπή του διαλόγου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάζει σε ολομέλεια τον επόμενο Σεπτέμβριο να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος του πρωτείου στην Εκκλησία. Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά, με τη χάρη του Θεού, ελπίζουμε να κάνουμε πρόοδο. Ο τρόπος που Αγιότητά σας κατανοεί και εφαρμόζει το θέμα της εκκλησιαστικής υπεροχής προσφέρει έμπνευση και ελπίδα στις προσπάθειές μας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με αυτό το ακανθώδες ζήτημα.


Αγιώτατε,
Καθώς γιορτάζουμε την γιορτή των δύο μεγάλων Αποστόλων του Κυρίου μας, τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους έρχονται στο μυαλό:
"Ολοκληρώστε τη χαρά μου με το ίδιο πενύμα και με την ίδια αγάπη, με ένα μυαλό και μια κοινή φροντίδα για την ενότητα. Μην κάνετε τίποτα από εγωισμό ή έπαρση, αλλά στην ταπεινότητα μετράνε άλλοι καλύτερα από τους εαυτου΄ς σας. Αφήστε καθέναν από εσάς να δει όχι μόνο τα δικά του συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των άλλων »(Κεφ. 2,2-4).

Αγιώτατε,
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να "έχουμε το ίδιο πνεύμα και την ίδια αγάπη, με ένα μυαλό και μια κοινή φροντίδα για την ενότητα". Στο πνεύμα αυτής της αποστολικής νουθεσίας, και με την αισιοδοξία για την προσδοκία της επίσκεψής σας στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Νοέμβριο για την θρονική Εορτή της Εκκλησίας μας, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε  την προσωπική επιστολή της  Α.Θ.Π., επεκτείνοντας και πάλι την αδελφική αγάπη και τις ευχές της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την επίσημη τελετή της Θρονική εορτή σας.
Είθε ο Κύριος μας, δια των πρεσβειών των Αγίων Αποστόλων των οποίων τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα, να προστατεύει την Εκκλησία Του, μαζί με όλη τη δημιουργία Του, και να μας οδηγεί στην εκπλήρωση του θελήματος Του "όλοι πρέπει να είμαστε ένα» (Ιω. 17,21) για την δόξα του Αγίου ονοματός Του. Αμήν. 

ΠΗΓΗ ''AΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.