Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗ
ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου για το αν μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχθηκε πριν λιγεσ ημερες  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο δημοσιογράφος της "Καθημερινής" κ. Γαλιατσάτος, έκανε την εξής ερώτηση προς τον κ. Νταβούτογλου: "Μιλήσατε για τις πολιτιστικές μας σχέσεις και διαβάζουμε κι ακούμε τελευταία δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησής σας που θέλουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το υποερώτημα είναι αν πράγματι θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, το κύριο ερώτημα είναι ότι όταν υπάρχει διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς γι΄αυτά τα θέματα εσείς απαντάτε υποδεικνύοντας ότι η Αθήνα δεν έχει τζαμί. Επίσης για το θέμα της Χάλκης μας λέτε ότι να κάνετε πρώτα τζαμί στην Αθήνα. Το θέμα εδώ είναι, όμως, ότι αυτά δεν είναι θέματα διμερή, είναι θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί επιμένετε να επεκτείνετε συνεχώς την ατζέντα των διμερών μας θεμάτων σε θέματα τέτοια ;

Ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ως εξής: "Κατ΄ αρχάς να δηλώσω το εξής. Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των πολιτών μας εμείς δίνουμε προτεραιότητα και σημασία και, βεβαίως, αυτό υπό την έννοια της ισοπολιτείας. Βεβαίως, υπάρχει το θέμα των βακουφίων και διάφορα άλλα θέματα και, όπως γνωρίζετε, από τουρκικής πλευράς, έχουν γίνει πράξεις που καταδεικνύουν την καλή θέληση της Τουρκικής Κυβέρνησης, όπως η επιστροφή περιουσιών βακουφίων που αγγίζουν σε αξία τα 1,4 εκ. λίρες. Αυτό νομίζω ότι είναι εμφανές και στις σχέσεις μας με το Πατριαρχείο και στα αιτήματα του Πατριαρχείου προς την Κυβέρνηση."

Επίσης συνέχισε: "Εμείς εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και ότι ισχύει διεθνώς σε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος όπου υπάρχει διαχωρισμός κράτους-θρησκείας και υπό αυτήν την έννοια εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο που άπτεται των θεμάτων αυτών. Εάν σε κάποιες απαντήσεις μας αναφερόμαστε στα θέματα δικαιωμάτων των μουσουλμάνων πολιτών της Ελλάδος, για το δικαίωμα σε ελεύθερη και απευθείας εκλογή θρησκευτικού εκπροσώπου, Μουφτή, είναι διότι πιστεύω ότι είναι πανανθρώπινη αξία, αντιστοίχως, η επιλογή του Πατριάρχη από τους πολίτες απευθείας."

"Και εάν υπάρχουν κάποια θέματα σε αυτά τα διμερή ζητήματα, πρέπει να σας πω ότι εμείς υπερβήκαμε τα θέματα της αμοιβαιότητας ως προς τα ζητήματα αυτά και εφαρμόσαμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, το ελληνικό Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης στεγάζεται και σε ένα κτήριο, το οποίο αποδόθηκε πίσω στην ελληνική πλευρά και εννοούμε το Σισμανόγλειο κτήριο. Το ίδιο ισχύει και για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο. Εγώ πιστεύω ότι οι παραδόσεις που προέρχονται από το Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι μία κοινή κληρονομιά για το τουρκικό Κράτος. Τόσο ο βυζαντινός πολιτισμός, όσο και ο οθωμανικός πολιτισμός συνιστούν δική μας κοινή κληρονομιά", πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη υπογράμμισε: "Πιστεύω ότι η θεώρηση αυτών των ζητημάτων με τέτοιο τρόπο αποδεικνύεται και από τη στάση μας σε θέματα που αφορούν θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Νομίζω ότι η στάση μας σε αυτά τα θέματα είναι πολύ ανοιχτή, πολύ σαφής κι έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τον σεβασμό στις διεθνείς αρχές που διέπουν τα ζητήματα αυτά."

"Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ένα άλλο θέμα. Υπάρχει το Αλατζά Ιμαρέτ τζαμί στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο όπως γνωρίζετε, εγκαινιάστηκε έκθεση που πραγματοποιούσε προβολές με περιεχόμενο που δεν ταιριάζουν σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα. Και αυτή η πρακτική από την ελληνική πλευρά ενόχλησε πολύ την τουρκική πλευρά, τον τουρκικό λαό. Αλλά αυτό σταμάτησε, ευτυχώς. Ωστόσο, όταν έχουμε ενοχλήσεις αυτού του θέματος, έχουμε την ευκαιρία να τις συζητάμε μεταξύ μας. Πραγματικά δεν πρέπει να γίνονται χρήσεις θρησκευτικών μνημείων, με τρόπο που δεν συνάδει με το χαρακτήρα του μνημείου και αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα. Και, βεβαίως, αποδίδουμε μεγάλη σημασία και στην προστασία αυτής της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία αναφέρθηκα και προηγουμένως. Η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας τον 16ο αιώνα από τον Μιμάρ Σινάν και ο σεβασμός, στο κτίριο, καταδεικνύει αυτή τη στάση μας και διαχρονικά" τόνισε κλείνοντας ο Αχμέτ Νταβούτογλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.